h1

Pinse og ytringsfrihet

mai 25, 2010

«Nå er det pinseliljetid» skriver Grundtvig i sin pinsesalme.
Danske salmediktere har en særlig evne til å gi teologien liv ved å tolke den gjennom naturen. Nå blomstrer naturen, naturens skjønnhet åpnes for våre øyne, slik den hellige ånd åpner vårt indre øye for gudsrikets virkelighet.

Vi er fortsatt i pinsetiden. Det er kirkeårets lengste periode, med en hel haug «søndager etter pinse» frem til 1. søndag i advent. Pinsen er sammen med jul og påske en av kirkens store høytider. Da feirer kirken den hellige ånd, samtidig som den minnes sine vitner, martyrene (fra gresk μάρτυς, mártys, «vitne»). Dessverre er pinsen også den av kirkens høytider som folk har fjernest forhold til. Selv prester.

Pinsemysteriet er rikt og sammensatt. I mitt forrige blogginnlegg skrev jeg litt om pinse og musikk. Du kan finne mye godt bagrunnstoff om pinsen på bibel.no. Her vil jeg skrive litt om pinse og yttringsfrihet, for jeg tenker at pinsen også er ytringsfrihetens høytid.

Ånden åpner for innsikt og ny erkjennelse, erkjennelse og innsikt som beveger oss bortenfor det selvsagte og opplagte. Ånden beveger oss bortenfor hva vi kan gripe med vår egen forstand og intellekt. Ånden smelter fordommer og forutintatte sannheter. Og det kan være ubehagelig, smertefullt. Åndens åpenbaringer kan være anstøtelige både for fornuften og vår anstendighetsfølelse.
Desverre har ikke kirken alltid forstått at ytringsfrihet er gitt av gud og bekreftet ved den hellige ånd. Det er altfor mange eksempler gjennom tidene på at kirken har forsøkt å bekjempe ny innsikt, forsvart undertrykkende maktstrukturer og forfulgt mennesker som har utfordret etablerte sannheter.

Jeg husker kristne mennesker stilte seg opp foran kinoene og demonstrerte mot Monty Python’s Life of Brian. De stod også foran Chateau Neuf da Tramteateret satte opp Det går alltid et korstog i 1983. Felles for de fleste av dem var at de ikke hadde sett hverken Mont Python’s film eller Tramteaterets oppsetning. Det slo dem ikke at den hellige ånd gjennom både Tramteateret Monty Python kunne åpne for ny erkjennelse om gudsriket. Et annet eksempel er Andres Serranos fotografi «Piss Christ», der kunsteren har fotografert et krusifiks senket ned i sitt eget urin. Fotografiet vakte voldsom debatt, senatorer og kirkeledere ønsket å boikotte utstillinger der bildet var utstilt og raste over at kunstneren mottok støtte for dette verket. Men det var også noen som så et dypere budskap en ren provokasjon i fotografiet. Søster Wendy Becket, en katolsk nonne og kunstkritiker så i bildet et uttrykk for hvordan det moderne samfunnet  behandlet Kristus og de verdier han representerte.

I Norge settes ytringsfriheten høyt, jurnalister, forfattere og kunstnere engasjerer seg for forfulgte kunstnere og skribenter, noe Friby-prosjektet er et godt eksempel på. Dessverre har den norske debatten om ytringsfrihet i senere tid dreid seg om retten til å tegne sjikanerende tegninger av profeten Muhammed. Det er synd. Selvfølgelig skal ingen måtte risikere livet eller bli utsatt for trusler på grunn av sine ytringer. Men det er synd hvis ytringsfrihet kun skal dreie seg om retten til å sjikanere andre og andres verdier. Hvorfor ikke utfordre egne verdier – eller er det i det hele tatt mulig å provosere noen i den såkalte vestlige kulturen?

Ytringsfriheten er truet på langt mer subtile måter, også i Norge. Ja, jeg tror også i kirken. Vi stempler hverandre med ord som «konservative,» «liberale,» «politisk korrekte» – og lukker dermed for muligheten til å forstå den andre.
Ytringsfrihet er en rett, men den må også dyrkes. Det får vi ikke til ved forenklete «svart-hvitt», «oss og de andre» debatter.

Vinden blåser dit den vil sier Jesus. Vi må åpne våer sinn også for det vi ikke forstår, for nye sammenhenger, for det utenkelige. Slik tenker jeg at Den hellige ånd er tallsmannen også for ytringsfriheten.
Den hellige ånd handler også om pust, om vind. Det skal jeg preke over under Folkemusikkgudstjenesten på Ål i morgen. Mer om det senere.
Forstatt god pinse!

Reklamer

2 kommentarer

  1. Dette var fin lesning, Carl Petter! Har vært lenge siden, faktisk noen år, siden jeg var innom din blå blogg sist. Det skal ikke bli like lenge til neste gang:) God pinse!

    Vennlig hilsen Jens
    (Tf-studenten, sånn i tilfelle du kjenner flere jens-er)


    • Takk skal du ha, Jens. Min blå blogg har ikke vært så veldig aktiv, jeg har hovedsakelig skrevet på Gateprestbloggen. Men jeg kommer til å forstette med den blå. Det blir nok litt mer om hiphop etterhvert.
      Carl PetterLegg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: