h1

Treme: New Orleans etter Katrina

februar 25, 2011

Ingen tv-serier har truffet meg så sterkt som «Treme.» Men så er det også første tv-serie jeg noen sinne har sett som starter med bilde av et saksofonrør og lyden av brassband som varmer opp. «Treme» griper alt det vi elsker ved New Orleans. Nå sendes serien på NRK 2.

Serien starter 3 måneder etter Katrina, orkanen som forårsaket store ødeleggelser i New Orleans  2005. Vi følger en gruppe svært forskjellige mennesker som prøver å få orden på livene sine etter katastrofen, som leter etter savnede, forsøker å gjennoppbygge byen og holde liv i viktige kulturelle tradisjoner.  Her er en Mardi Gras Indian høvding som samler troppene for å forberede seg til Mardi Gras, en engelsk professor som raser over myndighetenes neglisjering av byen og det korrupte politiske spillet, en resauranteier som fortvilet forsøker å få gjester – og råvarer – til restauranten sin, musikere som kjemper for å skaffe spillejobber og en nerdete, intens dj som vet hver minste detalj om alt som har vært spilt av musikk i New Orleans. Serien gir et troverdig inntrykk av sinne, frustrasjon og fortvilelse som fyllte New Orleansfolket etter Katrina, men også kjærlighet til byen, til tradisjonene, menneskene, musikken.

-Og det er masse musikk. Kjente musikere dukker opp og spiller seg selv, Kermit Ruffins, Trombone Shorty, dr John, Galactic, Allen Toussaint, Elvis Costello. For å nevne noen. Mye av musikken er nettopp gitt ut på cd, som jeg har anmeldt i VG.
Blant godbitene her er Lil Queenie’s fengende 80-talls hit «My Darlin’ New Orleans.» Det eneste jeg savner på plata, er nyere New Orleans-musikk, for eksempel med det superfunky bandet Galactic som spiller i episode 5

Treme, eller Faubourg Tremé, er en bydel i New Orleans med sterke afrikansk amerikanske røtter. Her kunne frigitte slaver bosette seg, og bydelen har opp gjennom historien vært et kraftsenter for byens rike brassband tradisjon. Jeg bodde i New Orleans på 1980-tallet, spilte blant annet med All Star Brassband, iblant også med Rebirth Brass Band. Vi øvde og hang på et sted vi bare kalte for «the shop,» i Treme. ikke langt unna lå den berømte  Caldonia Hall, der blant andre Professor Longhair brukte å spille i gamle dager. Paradene, begravelsene, gatene fylt av musikk og dansende mennesker fra soloppgang til solnedgang. Tilslutt forfriskninger på Caldonia Hall.

HBOs serie om Treme er skapt av David Simon mannen bak The Wire, og Eric Overmeyer. De har gjort grundig research. Serien er full av musikkhistoriske detaljer og anekdoter fra bydelens mangslungne historie. Jeg har sett mange filmer og serier der New Orleans har vært kullisse, Treme tar deg så tett innpå New Orleans du kan komme uten å kjøpe flybillett. Ja, selv mange som kommer til byen og blir fanget av turistfellene kommer ikke så tett innpå New Orleans som i denne serien.

Så er det fantastisk med en serie som har så god tid. Det er en underliggende spenning og en slags meditativt fremdrift. Det mangler ikke på dramatikk, men ikke i noe oppjaget actiontempo. Heller som en slentrende brassband groove, så karakteristisk for New Orleans.

HBO sendte serien våren 2010, de 10 episodene sendes nå på NRK 2, første episode lørdag 26. februar kl 21.35 (reprise søndag 23.50). Og HBO er godt i gang med sesong 2, som sendes fra 24 april i USA.
Serien anbefales på det varmeste.

HBOs hjemmeside for Treme
Beyond Bourbon Street, en bakomfilm som forteller mye om bydelen Treme
NRK’s Filmpolitiet gir serien terningkast 6 i sin anmeldelse.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: