h1

Jom Kippur – forsoningsdagen

oktober 7, 2011

mann som blåser i shofar, bukkehorn. foto Roie Galitz, http://www.galitz.co.il

«Og den tiende dagen i den sjuende måneden skal du blåse i horn; på soningsdagen skal dere la hornet lyde i hele landet,» står det i 3. Mosebok.
– Vi musikere blåser jo gjerne i hornet vårt så ofte som vi kan. Men ved solnedgang i dag starter Jom Kippur, og avsluttes ved solnedgang i morgen med intense toner fra et bukkehorn, shofar.

Jom Kippur, eller forsoningsdagen, regnes som den viktigste høytiden i det jødiske året. Det er en bønne- og fastedag med fem fastlagte bønnegudstjenester i synagogen. Denne dagen kan man få forsoning for synder gjort mot Gud, men man må fortsatt be sine medmennesker om tilgivelse for galt man har gjort mot dem. Forordningene for forsoningsdagen finnes blant annet i Leviticus, det vi kaller 3. Mosebok, kapittel 16 og kapittel 23, 26-32.

Før Jom Kippur tar til, bes bønnen Kol Nidrei, en bønn om tilgivelse for løfter man ikke klarer å holde, eller som man blir tvunget til å avgi. Til denne bønnen er det skrevet vakre melodier, blant annet en fra 1600-tallet, og den høres på film og er innspilt av populære artister som Dean Martin og Perry Como. Al Jolson sang den også på filmen «The Jazz Singer,» (1927), tidenes første spillefilm med lyd. For lenge siden fikk jeg tak i en plate med den legendariske kantoren Yossele Rosenblatt (1882-1933), som synger med kraftfull og glødende stemme. Her er det også et opptak fra 1912 der han synger Kol Nidre. Rosenblatt, som pga økonomiske problemer måtte forlate sin stilling i synagogen og tjene til livets opphold som sanger, skal visstnok ha blitt spurt om å synge Kol Nidrei i «The Jazz Singer,» men avslo fordi det var en for hellig sang å synge på film. Her er opptaket fra 1912 på YouTube

Her er en smakebit på hvordan shofar kan lyde på Jom Kippur:

Jeg ønsker alle jødiske venner en god Jom Kippur!

Les mer om Jom Kippur:
3. Mosebok 16 på Nettbibelen.
Yom Kippur. På Chabad.org, en ressursside for jødiske helligdager.
The Meaning of  Yom Kippur Fasting. Rabiner Mary Zamores blogginnlegg på Huffington Post

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: