h1

Ta plass!

oktober 17, 2011

Ta plass! Camilo med to av kursdeltagerne. foto © carl petter opsahl

Ungdom blir ofte snakket om og til, men sjelden hører vi deres egen stemme hørt i aviser og debatter. Camilo Heredia og Gatekunstakademiet arrangerer skrive- og talekunstkurset «Ta plass!»

«Har dere opplevd at noen snakker for dere, forteller andre hva dere liker og er opptatt av, uten å spørre hva dere mener?» Ungdommene samlet rundt bordet nikker bekreftende. De forteller om situasjoner der de ikke har blitt hørt eller ikke tatt alvorlig. Ungdommene kommer fra forskjellige kaner av byen og har aldri sett hverandre før, men Camilo og Mattias har varma opp forsamlingen så alle er trygge på hverandre. I løpet av 5 hektiske timer en lørdagsformiddag blir de drilla i å presentere seg selv, fortelle hva de er opptatt av, strukturere tankene sine og få frem hovedpoengene sine. I et annet rom leder Lixian og Monika en skrivegruppe. De forklarer forskjellen på å være forfatter og redaktør av egen tekst, Med enkle øvelser lærer vi å få skriveflyten i gang, få ideer og tanker på papiret. Etterpå ser vi på hva vi har skrevet og ser hvordan vi kan strukturere tekstene, ha en engasjerende innledning som gir en tydelig problemstilling, belegge påstander og være tydelig på hva du selv står for. Tilslutt skriver vi leserinnlegg, for eller i mot at ungdom på 16 eller 17 år skal ha stemmerett.  Når de som sitter rundt bordet leser hva de har skrevet, blir jeg imponert, her er tydelige, engasjerte stemmer, med overbevisende og saklige argumenter.

«Ta Plass,» sier Camilo, handler om at ungdom skal ta plass i samfunnet som debattanter, enten det gjelder å delta itv-debatter eller skrive avisinnlegg. Kurset har tre deler, skrivekunst, talekunst og lyttekunst. Lyttekunst, mener Camilo, er viktig enten du taler eller skriver. Det er viktig å lytte til hva den andre skriver eller sier så du bedre kan uttrykke dine egne meninger. Derfor er lyttekunst innbakt både i skrive- og taledelen av kurset. «Ta Plass» er et pilotprosjekt, Camilo og Gatekunstakademiet ønsker å tilby slike kurs jevnlig og gratis utover våren, og bygge på med kurs for viderekomne. Responsen blant de som møtte frem var i hvert fall overveldende positiv.

Det er ikke så lenge siden Camilo var ung sjøl, med lesevansker og ADHD fikk han problemer på skolen og droppa ut. I hiphop-kulturen fant han en mening og en retning med livet sitt. For 10 år siden ble han landskjent som rapper, og lå på Norsktoppen med en låt til minne om Benjamin Hermansen. I lang tid har han brukt egne evner og erfaringer til å hjelpe andre som er i tilsvarende situasjon. Gjennom Gatekunst.net og Gatekunstakademiet ønsker han og de andre som er med å  å gjøre ungdom trygge på seg selv, skape konstruktive  møteplasser og trene opp ferdigheter, enten det gjelder musikk og dans eller skrive- og taleferdigheter. Dette er i tradisjon etter hiphopbevegelseri USA, som for eksempel KRS Ones H.E.A.L, Stop the Violence og The Temple of Hiphop. 25. august stod Camilo og Gatekunst.net i spisen for en kjempestor hiphop konsert på Universitetsplassen i Oslo som en del av feiringen av Kronprins Haakon og Kronprinsesse Metet Marits 10års bryllupsdag. Gatekunst.net er en av flere ungdomsbevegelser som nå får støtte av Kronprinsparets Humanitære hjelpefond.

Camilo viser det seg, har også nære forbindelser til Tøyenkirka, der jeg er gateprest. Her har han vært aktiv i ungdomsarbeid og startet speidergruppe. «Camilo vokste opp i Tøyenkirka,» sier moren hans, som lagde deilig mat til deltagerne på Ta Plass.
Dette er et inspirerende prosjekt, som det skal bli spennende å følge videre.

Her kan du lese mer:
Gatekunst.net.
Gatekunstakademiet.
Speiler det nye Norge. Kronikk i Aftenposten om hip-hop kultur som en positiv sosial bevegelse

Reklamer

2 kommentarer

  1. Heia Camilo:)!


    • Der er jeg helt enig, Ivar. Heia Camilo!Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: