h1

solsikkeminner

april 27, 2012

360 mennesker døde av overdose i 2010, i følge Statistisk Sentralbyrå. Det er nesten ett menneske for hver dag i året. Bak hvert rusrelatert dødsfall er det et levd liv, et menneske skapt og elsket av Gud. I går minnet vi de som har gått bort som følge av rus med minnegudstjeneste i Oslo Domkirke og solsikketog til Stortinget, der appellen rettet kritisk søkelys mot dagens narkotika-politikk.

Hvert år arrangeres minnegudstjeneste for de vi har mistet som følge av rus i Oslo Domkirke, gjerne i slutten av april. I går var vi igjen samlet, familie, venner, helse- og sosialarbeidere, politi og andre som arbeider tett mot rusmiljøet. I domkirkens store rom ønsket vi å gi mulighet for å være tilstede, med sorg og alle de vanskelige følelsene som gjerne er knyttet til rusrelaterte dødsfall: sinne, skam, følelse av utilstrekkelighet. Det kan være godt å se at det er fler i samme situasjon, at det er fler som bryr seg. Og det er godt for alle oss som jobber tett mot mennesker i rusmiljøet å se hverandre. Noen jobber i kommunen, noen jobber i frivillige organisasjoner som Fransiskushjelpen,Frelsesarmeen og Bymisjonen. Alle har et levende engasjement for mennesker i rusmiljøet, sammen kan vi både utfylle hverandre og få til prosjekter som vi ikke hadde fått til hver for oss. Mulighetene i samarbeid ble veldig tydelig under gudstjenesten i går. Her bidro velferdsetaten, som tidligere rusmiddeletaten hargått inn i, sterkt på den kunstneriske siden. Gudstjenesten åpnet meditativ med «Over the Rainbow,»  fremført av sangeren Thomas Holm. Mange har kanskje sett ham på det populære programmet «The Voice,» til daglig jobber han som sykepleier på Dalsbergstien Hus i LASSO-prosjektet. I gudstjenesten medvirket også koret Corruso, der alle sangerne er kommunalt ansatte i rusfeltet. Rundt 100 mennesker møtte opp på gudstjenesten, og mange lys ble tent.

Under forberedelsene til gudstjenesten hadde jeg stor glede av å bli kjent med Nyttig, tidligere Bydelsrusken 2. I dette kommunalt drevne tiltaket jobber mennesker med ruserfaring. Her traff jeg mennesker som hadde fått nytt livsmot gjennom den gode arbeidsplassen og det støttende miljøet på Miljøstasjonen på Kampen. Mange ga av seg selv, fortalte om hvor viktig jobbene var for å komme ut avruslivet, og de ønsket seg mange fler slike tiltak. Ivar og Per Kristian holdt flotte appeller foran Stortinget. Per Kristian sa blant annet:

Jeg hadde også tenkt og si noe om norsk narkotika-politikk og angsten for å tenke nytt der. Den norske politikken har alltid vært basert på meget harde straffer. Tanken var at det skulle virke avskrekkende.  Men de strenge straffene gjør at prisene er så høye at muligheten får rask fortjeneste bidrar til at for hver som blir tatt står to nye klar. På de fleste institusjoner blir man kastet ut om man synliggjør sitt problem ved å sprekke. Dette må det bli slutt på. I tilegg er det alt for lange køer og alt for få sengeplasser.

Både Ivar og Per Kristian etterlyste et bedre og mer omfattende ettervern når man kommer ut av rusinstitusjonene.

I år hadde vi valgt solsikke som symbol for minnegudstjenesten, og isteden for fakkeltog gikk vi nå med solsikker fra domkirken til Stortinget. Solsikken er en svær blomst som tar mye plass, og den er litt kantete og uvøren i formen. Men den er oppreist, den strekker seg mot himmelen og reflekterer guds skapende livgivende lys, et lys som er tent i hvert enkelt menneske. Å leve i rusavhengighet er tøft, og leve med rusavhengige er også tøft. Men i alle vanskelige følelser og minner er det kanskje også et solsikkeminne.

Per Kristian fra Nyttig holder appell foran Stortinget. foto © Atle Briseid

Lenker
Minnet personer som har gått bort. Oppslag på bymisjon.no

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: