h1

Messe på gata

juni 22, 2012

nattverd på gata

Bymisjonssenteret i Tøyenkirka holder gategudstjenester hver søndag kl 20.00, frem til og med 19. august . Hvis det regner, holdes gudstjenesten på Sporet i Østbanehallen.

Vårt gudstjenestested er det offentlige rommet. Vi rydder ikke gata for urensligheter og ubehageligheter. Det som er der hører til. Det er Guds rom, med alt som er i det. Vi har ingen spesielle rettigheter. Vi eier ikke gata noe mer enn andre. Vi bare bruker gata.

Dette skrev Tøyenkirkas første gateprest, Hans Olav Mørk i 1992, et par år etter at første gategudstjeneste ble holdt på Karl Johan. Jeg var av og til med som musiker de første årene, og det gjorde voldsomt sterkt inntrykk å oppleve nattverden bli delt ut, på gata, midt i verden, midt i det ståkete bybildet  – og  ikke i et stille avlukket kirkerom. Nattverden er for alle som vil ta imot. Selv om det ikke er så veldig lenge siden, har byen forandret seg voldsomt på de drøye 20 åra som har gått siden den gang. Mer mennesker, flere kulturer,  mer byliv, høyere hus. Bare se på Oslo S, der gatemessene har holdt til de siste årene. Plassen har blitt totalrenovert, Østbanehallen pussa opp, og i vår åpnet et flunkende nytt hotell. Oslo S er en mangfoldig plass, der mange kjemper om oppmersomheten, men der mange også vil  gjemme seg bort i folkemengden. Jeg går ofte med de som jobber på Sporet, et nærværsted drevet av Kirkens Bymisjon, og får et lite innblikk i det manfoldige livet som utspiller seg her. Aksjonen på plata i fjor sommer gjorde mye med plassen. Det var spesielt å holde gudstjenester med så mye politi rundt oss. Nå er de mindre synlige.

Vi er en av mange på Oslo S. Vi ønsker ikke å misjonere, å tre noe ned over hue på folk. Men ved vår tilstedeværelse  håper vi å gi mennesker en mulighet til å oppleve respekt, å bli sett, at ingen faller utenom guds kjærlighet.Mange har opplevd vonde ting, også med kirka, og vi vil gjerne gi folk mulighet til å si fra om dette også.

Ny liturgi
Gategudstjenestene har ikek forandret seg så veldig mye de siste årene. I år er det både ny liturgi og nytt band. Etter over 20 år har Ottar Nesje takket av som kapellmester og Helge Nysted tar over. Det blir spennende. Og det kommer noen musikalske godbiter utover sommeren. En annen ting som er nytt: i år blir ingen messer avlyst på grunn av været. Hvis det regner holdes messene i Sporets lokaler inne i Østbanehallen.

Velkommen til messe på gata!

Du kan laste ned den nye liturgien her
Messepågata liturgi12
Carl Petters kirkeside. Her kan du også laste ned notene til de liturgiske leddene med besifring.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: