h1

Albuquerque, New Mexico

januar 11, 2013

abq1

Jeg startet året med å reise til Albuquerque i New Mexico, der North American Academy of Liturgy (NAAL) hadde sin årlige konferanse. Her er noen inntrykk fra en by som etterhvert viste seg å ha mye å gi.

Albuquerque, lbqrq, ABQ, Albukørki.
Et krøkkete navn på en by.
Og Jeg følte meg ganske krøkkete når jeg våkna opp kl 05.00. Lys våken etter 20 timers reise og et par timers søvn, uten baggasje. Jeg holdt ut til 05.30, men så spratt jeg opp, måtte ut. Det var mørkt, det var kaldt. 10 minusgrader.

Downtown Albuquerque hadde ikke mye å by på så tidlig på morgenkvisten. Ikke mange mennesker ute. Søppeltømmere, noen til eller fra jobb. Hjemløse, tidlig opp fra hva som enn måtte ha gitt dem ly for natten og på u i gatene. Alle omsluttet av svære, pompøse høyhus der makta og pengene bor. Wells Fargo, Bank of Albuquerque, Bank of America, New Mexico Bank and Trust, New Mexico Convention Center og et enormt parkeringshus. Like mange hoteller for biler som for mennesker.

Sola begynner å lirke i horisonten. Med sola blir byen vennligere, varmere. Gold Street Caffé åpner kl 07.00, jeg går inn og spiser frokost i det som skal bli min stamkafé i  Albuquerque. Etter hvert kommer flere mennesker, det virker som de har det hyggelig og jeg tenker at det går faktisk an å bo her også. Det har blitt lyst når jeg går ut. Og byen åpner seg enda mer, Jeg finner noen fine graffitivegger og murals. Det er mange av dem.

Første dagen i Albuquerque er en fridag. Jeg går, går og går, gjennom gatene. Til gamlebyen, som på denne årstiden er så godt som steindød. Et forsøk på å bevare et Ville vesten-preg med suvenirbutikker, restauranter og en helårsåpen julebutikk. Og så den vakre St Felipe katedralen fra 1793.

stfelipe

St. Felipekatedralen i Old Town, Albuquerque

Albuquerque ligger ved elva Rio Grande og har over 550 000 innbyggere. Byen ligger høyt, mellom ca 1500 og 1900 meter over havet, så luften er frisk og tørr. En av byens hovedgater er Central Avenue, som også viser seg å være en del av klassiske Route 66 «The Mother road» som i sin tid gikk fra Chicago, via blant annet Kansas, Texas og New Mexico, til Los Angeles. Litt ovenfor Downtown fant jeg Route 66 Diner, der jeg hadde en herlig lunsj.

route66a

route66b

Mens både Old Town og Downtown er ganske livløse, ihvertfall på denne tiden av året, er det mye mer som skjer Uptown, i bydelen som kalles Nob Hill. Her ligger University of New Mexico og mange spennende restauranter.  Og jeg fant mye fin graffiti:

indiangr

Så var konferansen i gang. Engasjerende foredrag om liturgi, og ikke minst spennende seminargrupper om gudstjeneste og musikk, kunst, liturgisk teologi, kultur og gudstjeneste osv. Jeg valgte en seminargruppe som hadde litt av alt,nemlig seminaret for  feministisk gudstjeneste. De tok godt i mot meg, og spurte om jeg ville spille på deres åpningsliturgi. Det var jo genialt, for slik ble jeg kjent med mange av konferansedeltagerne. Jeg møtte også noen riktig gode venner fra tida ved Union Theological Seminary i New York, blant annet Janet Walton og Troy Messenger.

En dag valgte jeg å skulke det meste av av konferanseprogrammet. I nærheten av Albuquerque var det noen felt med helleristninger ute i et ørkenlandskap. Jeg kjente en sterk, åndelig dragning mot både mot ørkenen og helleristningene, og jeg ble der i over fem timer. Er fortsatt litt solbrent. Ørkenen i seg selv var svært vakker, med gyldne lyse farger i kontrast til åssider av mørk vulkansk steinmasse:

desert

desert2

Blant hundrevis av registrerte helleristninger avukjent opphav fant jeg blant annet denne skikkelsen:

petr

På konferanseprogrammet var også en utflukt til Santa Fe. Hovedstaten i New Mexico. Byen ligger enda høyere enn Albuquerque, 2134 meter over havet. Her ble Billy the Kid i sin tid arrestert av Pat Garrett og henrettet. Mange kunstnere har søkt hit, blant annet Georgia O’Keefe. New Mexico Museum of Art og Museum of Contemporary Native Art gir på hvert sitt vis et inntrykk av en kompleks og sammensatt kunstvirkelighet, derkulturelle strømninger fra urbefolkningen, fra spansk kolonitid og ulike vestlige samtidsuttrykk dels er i konflikt, dels inspirerer hverandre. Museum of Contemporary Art var desverre stengt. New Mexico Museum of Art hadde en utfordrende og stimulerende utstilling, It’s About Time. 14.000 Years of Art in New Mexico som viser noe av den kulturelle kompleksiteten som kunstnere i New Mexico gir uttrykk for. Selve museumsbygget er interessant i seg selv, tegnet i den såkalte Pueblo Revival-stilen, som immiterer gammel byggeskikk. Mange av bygningene i Santa Fe er i denne stilen, alt fra boliger og hoteller til shoppingsentre og parkeringshus.

sfm1

sfm2

Som by ble jeg når sant skal sies, litt skuffet over Santa Fe. Den virket veldig dominert av turisme, med souvenirsjapper og westernbuler. Den viser seg kanskje ikke fra sin mest livligste side  i begynnelsen av januar. Om sommeren er det mye liv og fiesta. Og, på slutten av besøket fant jeg endelig endel graffiti. Her er et par eksempler, blant annet en rikt utsmykket jernbanevogn:

sfgr

sfgr2

Så gikk solen ned, og vi reiste tilbake til Albuquerque. Mot en rosarød himmel viste Our Lady of Guadalupe sin vakre rygg i irrende grønt:

sflg

Dette var noen inntrykk fra en tur som har gitt meg mye av både faglige og visuelle impulser. I New Mexico har jeg opplevd en del av USA svært forskjellig fra det jeg har møtt tidligere, og inntrykkene vil inspirere og utfordre meg i lang tid fremover.

Lenker
Albuquerque
Santa Fe
Route 66
North American Academy of Liturgy (NAAL).
New Mexico Museum of Art.
Museum of Contemprary Native Art.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: