h1

Revolusjonens Baryton

april 16, 2014
Fred Ho

Fred Ho (1957-2014)

Lørdag i palmehelga gikk barytonsaxofonisten og komponisten Fred Ho bort, 56 år gammel. En revolusjonær og svært original kunstner.

Kanskje har du ikke hørt om Fred Ho. Det er i såfall ikke så veldig rart. Det er sjeldent musikken hans blir spilt i radio. Som musiker og prest har jeg alltid søkt inspirasjon i stemmer båret oppe av en vilje til å forandre, stemmer som søker mot tidligere uutforskede landskap. Fred Ho var en slik stemme, en kunstner med et helt særpreget utrykk.

Født Fred Wei-han Houn, med kinesiske aner, ble Fred Ho en tydelig stemme i New Yorks avantgarde-scene. Selv om han hadde liten sans for ordet «jazz,» som han mente var en nedsettende betegnelse europeere hadde klistra på musikken, har hans musikk tydelige røtter i afrikansk amerikansk avantgarde, fra Duke Ellington til Sun Ra. Han var inspirert av Black Arts-bevegelsen, og grunnla Afro-Asian Music Ensemble, senere Asian American Art Ensemble. Han komponerte i store formater, deriblant flere operaer, som A Chinaman’s Chance (1989) og “Warrior Sisters: The New Adventures of African and Asian Womyn Warriors” (1991).

I 2006 fikk han kreft-diagnose, og i blogger og bøker søkte han å teoretisere over kreftsykdom i et kapitalistisk samfunn, blant annet i bøkene  Diary of a Radical Cancer Warrior: Fighting Cancer and Capitalism at the Cellular Level, og Raw Extreme Manifesto: Change Your Body, Change Your Mind and Change the World by Spending Almost Nothing!

Fred Ho var revolusjonær i sin musikk og i sitt liv, like genreoverskridende i sin politiske holdning som i musikken. Han beskrev seg for eksempel som en «revolusjonær, matriarkal sosialist.» Hans politiske engasjement avspeiler seg i titler som Unity (for the Struggle of Workers) og Blues to the Freedom Fighters.

Vel, poenget med dette blogginnlegget er egentlig å spre musikken, så her er en spilleliste med noe av hans musikk. God lytting!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: